Cultuur

Historie en steden

Historie

Dichtbij zijn de Romeinse ruïnes en het amfitheater van Bobadela een bezoek waard. Deze stammen uit de 13e eeuw. Bij Conimbriga, 16 km ten zuid-westen van Coimbra is een grotere Romeinse nederzetting gevonden. Dit is zonder twijfel de belangrijkste Romeinse vindplaats in Portugal. Nog langer geleden, in de IJzertijd, lag er op deze plek vrijwel zeker een omvangrijke Keltisch-Iberische nederzetting, maar de opgegraven bouwwerken dateren haast allemaal uit de RomeinseTijd, van de 2de tot de 4de eeuw n.C. Conimbriga was in die tijd een belangrijke tussenstop op de route van Olsipo (Lissabon) naar Bracara Augusta (Braga). Ook Bobadela maakte deel uit van deze route.

De steden die een bezoek waard zijn:

De steden Viseu en Coimbra

Viseu, soms de “stad van de groene dennen” genoemd, is een schilderachtige middeleeuwse stad hoog gelegen op een plateau tussen de Caramulo en Serra bergketens, waarmee het zich een fantastisch uitzicht op de omgeving heeft toegeëigend. Aan weerszijden rijzen de bergen, en daartussen strekken weelderige dennenbossen en wijngaarden zich uit. Alom geprezen als de gastronomische hoofdstad van de streek is het ook beroemd om z’n Dão-wijn, die een universele aantrekkingskracht bezit.

De Sé  (kathedraal), gelegen op het hoogste punt van de stad, werd in de 13e eeuw boven op Romeinse vestingmuren gebouwd, en het oudste monument van Viseu, de Cava Viriato, is een overblijfsel van een oud Romeins fort met uitkijktoren. De Muralha Romana, onderdeel van de oorspronkelijke 3e-eeuwse Romeinse muur ter bescherming van de stad, staat er nog steeds. Zoals zovele Portugese middeleeuwse steden bestaat het historische centrum van Viseu uit een doolhof van kleine, smalle straatjes waarlangs huizen van de voormalige edelen staan, zich vertakkend vanuit het hoogste punt van de stad, het kathedraalplein.

De universiteitsstad Coimbra

Coimbra is nu de 4de stad van Portugal. De stad is trapsgewijs aangelegd aan de rechter oever van de Rio Mondego. Er is een benedenstad., de driehoek gevormd door Praça da Portagem, het Praça 8 de Maio en de rivier. De bovenstad ligt op de aangrenzende heuvel. Via de Arco de Almedina komt men in de hoofdstraat de Rua de Ferreira Borges.
De bezienswaardigheden staan dicht bij elkaar. Het wandelen echter is door de hoogteverschillen wel vermoeiend. 
Nog steeds bepalen de studenten het beeld van de stad. Ze gaan vaak gekleed in een zwarte cape. Studieboeken werden met een lint samengebonden gedragen onder de arm. Elk studierichting heeft zijn eigen kleur. Ze woonden in woongemeenschappen. De universiteit bepaalt ook nu volledig het beeld van Coimbra.

Cidade Universitaria

De universiteit is gevestigd in de oude Moorse vesting. Na de Reconquista, verovering van Spanje en Portugal op de Moren, was het een koninklijk paleis. De dubbele toegangspoort, Porta Ferrea, leidt naar een rechthoekig plein, Pátio das Esculas, met aan een zijde uitzicht op de Rio Mondego. Hier vonden vroeger de ontgroeningen plaats. Rechts staat de klokkentoren, Torre da Cabra (cabra=geit). Het geluid van de klokken lijkt op dat van een geit en ’s ochtends om 7.00 uur worden de studenten daarmee gewekt!  De Biblioteca Velha, open 10- 12 en 17-19 uur, is een schitterend gebouw. Het heeft prachtige beschilderde plafonds en indrukwekkende boekenkasten. De wanden zijn voorzien van bladgoud. De vloeren zijn van marmer. Er zijn nog duizenden boeken en handschriften uit de middeleeuwen. Zo is er o.a. een perkamenten bijbel uit de 13e eeuw.

Ook om te winkelen zijn er in Coimbra diverse mogelijkheden, in het Forum en Dolce Vita zijn diverse moderne winkelketens gevestigd en kunt u goed en gratis parkeren. 

Op de site vakantie in portugal vindt u meer informatie over Coimbra en haar bezienswaardigheden.

Markten en regionale produkten

Markten zijn een belevenis in Portugal. Ze vervullen een belangrijke sociale functie als ontmoetingsplaats en eten en drinken hoort daar zeker bij! Grote spitten met kip piri piri staan klaar zodat een ieder aan tafel plaats kan nemen en de maaltijd met familie en vrienden kan nuttigen! Verder is de kaas uit de Serra de Estrela erg bekend en lekker.

 

We hebben een overzicht  met de lokale markten. Ook de diverse religieuze feesten zijn een belevenis.

Musea

Musea die een bezoekje waard zijn:

Het Broodmuseum in Seia, geeft een mooi en interactief beeld van de geschiedenis en de productie van het maken van brood. Er is ook een prima restaurant bij.

In Viseu is het Grão Vasco-museum waar werken van Renaissance-schilders hangen.